• slider-5.jpg
  • slider-1.jpg
  • slider-2.jpg
  • slider-6.jpg
  • slider-7.jpg
  • slider-4.jpg
  • slider-8.jpg
  • slider-3.jpg

Club Historie

De Roder Luchtvaart Club is notarieel opgericht op 26 september 1986. De oprichter of initiatiefnemer daartoe was Henk Meijer, die vanwege zijn makelaarswerkzaamheden in Roden was komen wonen. In zijn vorige woonplaats was hij ook actief lid van een modelvliegclub en dat miste hij in Roden. Daar was toen (nog) geen club en geen enkele modelvlieg-mogelijkheid.   

Samen met Wiecher de Graaf, Henk de Haan, Jans Wijnhold en Jacob Loer vormde zij toen het bestuur van de RLC. Dat bestuur ging samen daadkrachtig aan de slag om te proberen de kleine 5-leden club groter te maken. Dat gebeurde op verschillende manieren: Via publicaties in het Roder Journaal en via een stand op de Jaarbeurs van het Noorden, die werd gehouden vanaf 19 september t/m 24 september 1986, werd de nieuwbakken modelvliegclub onder de aandacht van het publiek gebracht met als doel meer (veel) bekendheid te krijgen en leden te werven. Ook werd er op 30 september 1986 om 19.00 uur in Hotel "Onder de Linden" in Roden een informatieavond georganiseerd. Die avond werd toen door vele belangstellenden bezocht. 

Alle ontplooide activiteiten van het eerste bestuur leidden er toe, dat toen het aantal leden binnen enkele weken gestaag groeide naar 11. Van deze 11 leden waren er maar 2 met een officieel KNVvL-brevet: Jacob Loer en Henk Meijer. De overige leden waren allemaal pure beginners.........zonder model.......zonder zender...........zonder ervaring........maar met een hele boel goede wil.  

Hoe dan verder? Wel, Wieger de Graaf had een hele grote verwarmde garage en potten vol lekkere koffie. Daar organiseerde het bestuur speciale avonden onder de naam "bouw-avond". Via Henk de Haan werden er een ongeveer 10 beginnersmodellen gekocht, namelijk het toen beste en misschien nu ook nog beste beginnersmodel: de Robbe-Charter. 

Oh, ja.....Henk de Haan was toen banketbakker en u begrijpt: behalve koffie van Wieger hadden ze regelmatig echt banket bij de koffie. Misschien dat alleen daarom de bouw-avond zo'n succes was..... wie zal het zeggen ?? 

Trouwens, de basis voor de modelbouwwinkel van Henk de Haan is in 1986 gelegd door de komst van de RLC in Roden. Want de leden van de jonge club moesten toch "dicht bij huis" het materiaal kunnen kopen...?  

Maar goed, de Charters werden onder leiding van Jacob Loer en Henk Meijer in de garage van Wieger in elkaar gezet.  Omstreeks 12 mei 1987 telde de RLC inmiddels 35 leden en bleef ook nadien gestaag groeien........  

Maar wat is een modelvliegclub zonder vliegveld? Er werd daarom contact gezocht met de toenmalige gemeente Roden en met particuliere grondbezitters. De gemeente Roden was zeer welwillend, maar had op dat moment geen locatie, waar de club terecht zou kunnen. Een particulier grondbezitter, IJfke de Boer, had wel een stuk grond aan de Middendrift naast een waterplas en hij wilde dat wel verhuren aan de RLC. Daar werd  dus -met toestemming van de gemeente Roden- het modelvliegveld ingericht.

De club heeft daar 11 jaar lang vertoefd......................... Nu "resideert" de RLC op een mooie locatie aan de Commissieweg te Een, vlak bij het recreatiecentrum "Ronostrand". 

© 2017 RoderLuchtvaartClub. All Rights Reserved.